Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια περίπτωση υπήρξε η "Ανταρσία των Μαινάδων";



ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση της Αγαύης, που ήταν κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας, σύζυγος του Εχίονα και μητέρα του Πενθέα. Κατηγόρησε την αδελφή της Σεμέλη ότι είπε ψέματα, όταν ισχυρίστηκε πως απέκτησε τον Διόνυσο από τον Δία, αλλά ο Διόνυσος την εκδικήθηκε με τον ακόλουθο τρόπο: Όταν ο θεός αυτός επισκέφτηκε τη Θήβα, κάλεσε τις γυναίκες να μετάσχουν στις διασκεδάσεις του στον Κιθαιρώνα. Ο βασιλιάς των Θηβών, Πενθέας, που δεν συμπαθούσε τον Διόνυσο, εξαιτίας της ατημέλητης εμφάνισής του, τον συνέλαβε μαζί με τις Μαινάδες του, αλλά τρελάθηκε ο ίδιος και αντί να δέσει τον Διόνυσο έδεσε έναν ταύρο. Οι Μαινάδες έφυγαν ξανά και πήγαν στα βουνά, όπου άρχισαν να κομματιάζουν τα μοσχάρια. Ο Πενθέας αποπειράθηκε να τις εμποδίσει, αλλά εκείνες –μεθυσμένες από το κρασί και τη θρησκευτική έκσταση– τον διαμέλισαν.

Επικεφαλής της ανταρσίας των Μαινάδων ήταν η μητέρα του Αγαύη, που έκοψε με τα χέρια της το κεφάλι του Πενθέα, και οι αδελφές του Ινώ και Αυτονόη.

Αργότερα, ο Κάδμος και η Αρμονία μετανάστευσαν στη χώρα των Εγχελέων, που, όταν τους επιτέθηκαν οι Ιλλυριοί, τους διάλεξαν για ηγεμόνες τους, ακολουθώντας τη συμβουλή του Διόνυσου. Η Αγαύη είχε παντρευτεί τον Λυκοθέρση, βασιλιά της Ιλλυρίας, στου οποίου την αυλή είχε καταφύγει μετά το φόνο του Πενθέα. Όταν άκουσε πως οι γονείς της ήταν επικεφαλής των Εγχελέων, δολοφόνησε και τον Λυκοθέρση κι έδωσε το βασίλειό του στον Κάδμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου